Wat is Chainlink en wat maakt deze token zo bijzonder?

wat is chainlink

De wereld van de cryptocurrencies is er één die zo beetje nooit stilstaat. Zo kun je 24 uur per dag, 7 dagen in de week onderhandelen met de cryptomunten en komen er steeds meer currencies en methodes bij om met de digitale valuta te kunnen onderhandelen. Een van de meest op zichzelf staande voorbeelden hiervan in Chainlink.

Dit is een revolutie op het gebied van werken met cryptovaluta en heeft de nodige uitleg nodig voordat je er ook daadwerkelijk mee aan het werk kunt. Het kan daarom voor veel beginnende beleggers lastig zijn om in de boot van LINK te stappen.

Toch kan Chainlink erg interessant zijn voor alle soorten investeerders. Of je nu al een gewiekste belegger bent die crypto ademt of dat je nu pas over de streep bent getrokken je te begeven op de cryptomarkt. Wat voor belegger jij ook bent, Chainlink kan een goede investering zijn als je weet wat je moet doen.

In dit artikel vertellen we je daarom graag meer over deze vorm van crypto en hoe je met deze crypto kunt werken. Op deze manier kun je voor jezelf bepalen of handelen in Chainlink iets is dat bij jou past.

Wat houdt Chainlink in?

De vraag wat Chainlink is, is een goede. In tegenstelling tot veel andere bedrijven op het gebied van cryptocurrency is Chainlink niet een bedrijf dat specifiek is gericht op de ontwikkeling van een cryptomunt. Het heeft er wel één, maar de hoofdoperatie van Chainlink heeft meer te maken met het concept om in crypto te handelen dan de crypto zelf.

Chainlink is een speciaal platform dat bedoeld is voor het gebruiken van zogeheten smart contracts. Een smart contract is een speciaal contract dat in de computersystemen van bijvoorbeeld de blockchain is geprogrammeerd. Deze afspraken kunnen automatisch worden vastgelegd zonder dat er een tussenpersoon aan te pas hoeft te komen.

Dit maakt het hele proces veel makkelijker, sneller en overzichtelijker. Chainlink kwam tot de ontdekking dat deze smart contracts nog niet goed genoeg op orde zijn in de blockchain van bijvoorbeeld Bitcoin en wilde deze verschillende blockchains overzichtelijk met elkaar kunnen verbinden.

Het systeem van Chainlink moet het mogelijk maken om zaken als bankgegevens, web API en andere specifieke automatisch afspraken aan de blockchain toe te kunnen voegen. In ruil voor deze gegevens mogen de gebruikers dan gebruikmaken van de blockchain en hoeft men niet over te stappen naar een ander systeem.

Dit is een vernieuwing op de huidige of toenmalige situatie, omdat de gegevens te erg beveiligd zijn op de gewone blockchain. Daarnaast maakt Chainlink gebruik van een speciaal netwerk om de smart contracts goed op te laten functioneren.

bitvavo-cta-banner

Koop Chainlink bij Bitvavo

Betrouwbaarheid

90%

Veiligheid

88%

Aanbod valuta's

72%

DE MUNT VAN CHAINLINK

Net als zo beetje ieder bedrijf dat werkt op een netwerk van blockchains en cryptocurrencies heeft ook Chainlink zijn eigen cryptomunt. Deze wordt aangegeven onder de naam LINK. Dit is een speciale token die niet volledig werkt op dezelfde manier als andere crypto.

De LINK is namelijk voor een groot gedeelte gereserveerd voor de Node Operators. Dit zijn de personen die de smart contracts in gebruik hebben genomen en dus op het Chainlink-systeem kunnen werken. Zij krijgen de LINK als beloning door gebruik te maken van het systeem.

De hoeveelheid LINK dat een Node Operator krijgt, is afhankelijk van de algehele reputatie. Hoe meer smart contracts de Node Operator vast heeft kunnen zetten, hoe meer LINK die krijgt. Dit betekent dus ook dat wanneer de Node Operator niet genoeg informatie krijgt van de contracten, dat ze minder LINK krijgen uitbetaald.

Er zijn momenteel zo’n 1 miljard LINK in de omloop. 35 procent hiervan wordt ook daadwerkelijk uitgekeerd aan de Node Operators. De rest van de crypto wordt gebruikt voor de dekking van de ICO-investeerders, ook met een slordige 35 procent. De overige 30 procent blijft binnen de muren van Chainlink en wordt gebruikt voor investeringen in de ontwikkeling van het platform.

HOE KUN JE AAN CHAINLINK (LINK) KOMEN?

Ondanks dat LINK voor het grootste gedeelte bedoeld is voor de Node Operators, zijn er toch een aantal van deze munten in de omloop voor de koop en verkoop. Dit kun je zien op exchange bureaus zoals Bitvavo. Op deze manier blijven de LINK ook een bepaalde waarde behouden.

De aankoop van LINK gebeurt op dezelfde manier als van andere crypto. Je maakt een account aan bij de broker, geeft aan dat je wilt investeren, maakt een keuze van hoeveel je in wilt leggen en voor welke crypto, in dit geval LINK, het geldt. Dan bevestigen en klaar. Wanneer je de LINK dan hebt gekocht verschijnen deze na een paar minuten in je wallet.

De waarde van LINK is voor het grootste gedeelte vrij stagnerend. Zo schommelt de waarde meestal rond de 13 Amerikaanse dollar per munt. Wel kunnen er aardige uitschieters bijzitten, waardoor de waarde weleens 11 of 20 dollar per munt is geweest. Voor de rest volgt Chainlink met name de waarde van Ethereum.

Dit komt omdat LINK werkt op de blockchain van Ether. Als de waarde van de Ether dan stijgt, stijgt die van LINK meestal ook en ongeveer evenveel, maar andersom is natuurlijk ook het geval. Om een goed beeld te hebben van hoe je het beste kunt investeren in Chainlink is het verstandig om ook de koers van Ether in de gaten te houden.

WAT IS EEN ORACLE?

Om gebruik te kunnen maken van de smart contracts die Chainlink gebruikt op zijn platform is het belangrijk dat de data goed overgebracht kan worden van beurs naar beurs. Dit wordt gedaan door middel van een oracle. Dit is de geautomatiseerde werking van de smart contracts, waardoor er ook daadwerkelijk met de vastgestelde afspraken gewerkt kan worden.

In de smart contracts staan de afspraken die gemaakt zijn op het gebied van investeringen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je pas een bepaalde investering doet, wanneer je een bepaalde betaling hebt ontvangen. Wanneer de voorwaarde van deze afspraak is volbracht, kan de oracle ervoor zorgen dat er aan de afspraak voldaan wordt. Deze afspraken kunnen ook extern van aard zijn, bijvoorbeeld dat je je crypto verkoopt wanneer de waarde van een andere crypto of een fiat product een bepaalde waarde heeft aangetikt.

Op het moment zijn er drie grote crypto die werken met oracles. Dit zijn Bitcoin, Ether en Hyperledger. Omdat Chainlink werkt op het netwerk van Ether kan het hier dus ook gebruik van maken.

IS CHAINLINK BETROUWBAAR?

Over Chainlink zelf lijken geen tot vrijwel geen twijfels te zijn over dat het systeem betrouwbaar is. Ook heeft LINK zich goed als een betrouwbare cryptocurrency bewezen, waardoor de meeste mensen het wel aandurven om met Chainlink in zee te gaan.

Het grootste gedeelte waar men over struikelt als het gaat om vertrouwen is bij Chainlink vooral op het gebied van de oracles. Op dit moment zijn deze nog gecentraliseerd van aard, ondersteund door echte mensen en eigen bedrijven. Het is dus belangrijk dat de mensen achter de oracles betrouwbaar en nauwkeurig werken, zodat er geen fouten worden gemaakt in de afspraken.

Als jij bijvoorbeeld je bitcoins wil verkopen wanneer deze boven een bepaald bedrag uitkomen, maar de oracle doet dit al bij duizend euro minder (bijvoorbeeld door een misberekening in de wisselkoersen), dan doet het systeem iets automatisch dat je helemaal niet wilde met alle gevolgen van dien.

Bovendien moet je er maar op kunnen vertrouwen dat de mensen en bedrijven achter de oracles wel alleen maar goed in de zin hebben en dat er dus geen bedrijven met slechte bedoelingen achter zitten.

Het imago van de oracles kan verbeterd worden wanneer deze op een meer gedecentraliseerde manier vorm zijn gegeven. Als het goed is, blijkt Chainlink hier al mee bezig te zijn, maar wanneer we kunnen verwachten dat dit ook daadwerkelijk het geval blijkt te zijn is nog onbekend. Zonder een decentraal systeem van oracles zal na één foutje meteen het hele systeem op zijn kop kunnen liggen, waardoor investeerders hun handen er liever zo snel mogelijk vanaf trekken.

HOE ZIET DE TOEKOMST VAN CHAINLINK ERUIT?

Als we kijken naar wat er in de toekomst voor Chainlink zal gaan veranderen, kunnen we wel concluderen dat dit op het gebied van de eigen crypto niet gek veel zal zijn. Op dit moment is LINK nog gebaseerd op de blockchain van crypto bedrijf Ether en werkt het ook op hun netwerk. Vaak worden succesvolle crypto’s na een tijdje zelfstandig en gaan ze verder op hun eigen blockchain.

Dit wordt ook wel token swap genoemd. Voor Chainlink lijkt dit niet interessant, omdat ze ook hun MainNet hebben aangesloten op de blockchain van Ethereum. Dit maakt het minder aantrekkelijk om over te stappen op een eigen blockchain, waardoor LINK waarschijnlijk blijft zitten waar het nu zit.

Wel ziet het er naar uit dat de oracles meer gedecentraliseerd worden. Chainlink hamert er al tijden op dat het van groot belang is dat dit gebeurt, om meer betrouwbaarheid te creëren en de kans op het maken van kleine foutjes, die voor een groot probleem kunnen zorgen, te voorkomen.

Het systeem van Chainlink zal in de nabije toekomst dus over het algemeen er op dezelfde manier uit blijven zien als het nu al doet, maar de inhoud zal waarschijnlijk wel her en der, in het voordeel van de gebruiker, aangepast worden.

Wellicht ook interessant

No Related Post