Wat is Digibyte?

wat is digibyte

In wezen is Digibyte een blockchaintechnologie, die hetzelfde doet als de bitcoin en andere cryptovaluta. Digibyte wordt afgekort tot DGB. Het verschil met andere cryptovaluta is, dat Digibyte een hogere transactiesnelheid heeft en dat het een veiliger proces is.

Die veiligheid is een gevolg van een grotere mate van decentralisatie in vergelijking met de Bitcoin. Deze beide voordelen zorgen ervoor, dat voor Digibyte een grote toekomst wordt voorzien. Wat is Digibyte en wat mogen we verwachten? In deze blog gaan we daar wat dieper op in.

HET NETWERK

Het netwerk van DGB bestaat uit drie lagen, die allemaal noodzakelijk zijn om processen te laten verlopen. De eerste laag is de front-end laag, ofwel de laag waarin zich alle applicaties bevinden die nodig zijn om de Digibyte te gebruiken. Wanneer je als winkel wilt dat klanten met de Digibyte kunnen afrekenen, kun je daarvoor een betalingssysteem installeren. Dat is een app uit de front-end laag.

De tweede laag is de beveiligingslaag. Daarin wordt informatie opgeslagen. Deze informatie hoeft niet beperkt te blijven tot de Digibyte, maar kan ook bestaan uit andere vormen van informatie. Dankzij de blockchaintechnologie is deze informatie absoluut veilig.

De derde laag die onderdeel is van het netwerk zijn alle duizenden computers, die nodig zijn om de informatie in de blockchain te verwerken. De computers worden in Digibytes betaald voor het werk dat ze uitvoeren. Ze kunnen die betalingen omzetten in echt geld. Doordat er zoveel computers deel uitmaken van het netwerk, is de DGB bijzonder veilig.

Als informatie wordt beheerd door één organisatie, zoals een bank, is het risico op misbruik veel groter. Ook de beveiliging door blockchaintechnologie draagt in hoge mate bij aan de veiligheid. Daardoor kan alleen de eigenaar van de sleutel bij de informatie.

bitvavo-cta-banner

Koop Digibyte bij Bitvavo

Betrouwbaarheid

90%

Veiligheid

88%

Aanbod valuta's

72%

KRACHTIGE COMMUNITY

Het is niet bekend welke programmeurs er betrokken zijn bij de Digibyte. Het zijn er waarschijnlijk maar een stuk of vijf. Maar zij leunen heel sterk op de community, bestaande uit zo’n 400 leden. De programmeurs vertrouwen erop dat alle bijdragen waar ze recht op hebben via de community tot hen komen.

De enige ontwikkelaar die bekend is, is de bedenker en oprichter van de Digibyte, Jared Tate. Hij is in 2013 gestart met de ontwikkeling van deze cryptomunt. Na een jaar was de Digibyte klaar en toen werd hij gelanceerd.

NIEUWE TECHNOLOGIEËN

Bij de start van Digibyte was de achterliggende technologie nog tamelijk eenvoudig. Maar in de loop der jaren zijn er verschillende tools aan toegevoegd, vooral om de veiligheid te vergroten en de snelheid te verhogen. Digishield in 2014 maakte het onmogelijk om grote hoeveelheden Digibyte te minen.

Voor grote miners werd Digibyte daardoor een stuk minder interessant. Kleinere miners zijn in dat gat gedoken. Het gevolg is dat het netwerk daardoor een stuk veiliger is geworden. De introductie van Segwit in 2017 had een grote snelheidswinst bij de verwerking van transacties tot gevolg.

WAT KUN JE IN DE PRAKTIJK MET DIGIBYTE?

Net als andere blockchaintechnologieën is DGB een enorme gedecentraliseerde database. Daar kan allerlei vertrouwelijke informatie in worden opgeslagen. Het gaat dus niet alleen om transactiegegevens, maar ook om informatie van bedrijven of overheden, die niet zomaar door iedereen mag worden ingezien.

Je zou bijvoorbeeld de DigID’s van iedereen in DGB kunnen opslaan. Hoe deze technologie in de toekomst zal worden toegepast is nog niet te voorspellen.

Eerst moet de technologie breder worden geïmplementeerd. Pas als dat is gebeurd wordt het mogelijk om de Digibyte als betaalmiddel te gebruiken in winkels. Als dat op grote schaal gaat gebeuren zijn banken op den duur overbodig.

DIGIBYTE WALLET

Net zoals voor de Bitcoin zijn er ook voor de Digibyte wallets verkrijgbaar waarop je de sleutels kunt bewaren. Die wallets bestaan inmiddels voor alle grote besturingssystemen, zoals Android en Linux. Er is zelfs een uitbreiding van Chrome verkrijgbaar om via de browser toegang te krijgen tot je Digibyte wallet. Deze wallets zijn niet alleen ontwikkeld door de community. Er zijn ook wallets die door derden zijn ontwikkeld.

Deze zijn absoluut betrouwbaar, want ze worden door de community aanbevolen. Als je op zoek bent naar een hardware wallet is de bekende Nano Ledger een goede optie, want die ondersteunt DGB.

Voor op de desktop kun je het beste de officiële Digibyte wallet gebruiken. Die is simpel te downloaden via digibyte.co/digibyte-wallet-downloads. Als je je computer uit zet op momenten waarop je hem niet nodig hebt is de informatie net zo veilig als op de Nano Ledger hardware wallet. Wie toch liever een online wallet wil gebruiken kan daarvoor terecht bij Bitvavo, Bitcoin Meester of Binance.

Wellicht ook interessant

No Related Post