Wat is Ethereum precies?
Ethereum is een vorm van cryptocurrency die gebruik maakt van de blockchain technologie waar veel van dit soort currency gebruik van maakt. Zo maakt bijvoorbeeld ook Bitcoin gebruik van blockchain technologie. Hieronder worden de transacties vastgelegd, waarbij er geen centrale instantie aan te pas komt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het geld op je rekening, waarbij altijd een derde partij (de bank) aanwezig is. Ethereum is dus decentraal. Het mooie aan de data over de transacties is dat het niet aangepast kan worden. Het kan bekeken worden, maar de blockchain legt alles vast. Zo kan fraude voorkomen worden. Om Ethereum te kunnen minen, wordt gebruik gemaakt van een miningnetwerk. Deze digitale valuta is open source, wat inhoudt dat iedereen vrije toegang heeft tot de bronmaterialen. Hierdoor is dit een transparante en programmeerbare digitale valuta.
Het loont om deze cryptocurrency te minen. Draag je hieraan bij, dan levert dit je ethers op. Deze ethers dienen als de brandstof van het netwerk. Minen vergt veel rekenkracht van je computer. Doordat dit een open source platform is, is het een optie om zelf applicaties te maken voor de blockchain. Dit kan het proces versnellen en soepeler laten verlopen. Dit maakt Ethereum tot één van de flexibelste cryptovaluta van dit moment. Daarnaast valt op dat de Ethereum koers relatief stabiel is. Menig cryptomunt staat bekend om de volatiele wisselkoers. De ene dag heb je goud in handen, de andere dag heb je niets over. Dit is niet het geval bij deze munt, wat het geheel een stuk betrouwbaarder maakt.
Alhoewel Ethereum vaak als aanduiding voor de cryptovaluta gebruikt wordt, is dit niet helemaal correct. Ethereum is namelijk het platform dat je gebruikt. Hebben we het over de echte valuta, dan hebben we het over de Ethers. Ether is dus het betaalmiddel. Alhoewel ook wij in deze tekst de termen geregeld door elkaar gebruiken, is het goed om deze distinctie in het oog te houden.
Denk je aan cryptocurrency, dan is Ethereum misschien nog niet het eerste waar je meteen aan denkt. Immers is de bekendste cryptocurrency van dit moment Bitcoin. Voor velen is Bitcoin zelfs een synoniem voor cryptovaluta. Het geeft aan dat cryptocurrency steeds meer mainstream wordt. De nummer twee op dit gebied is Ethereum. Toch zijn er vele mensen die denken dat Ethereum in potentie groter kan worden dan Bitcoin. Er is op dit vlak dan ook veel gaande. In dit artikel lees je alles over deze cryptovaluta, het laatste Ethereum nieuws, wat de Ethereum koers je kan vertellen, wat de Ethereum verwachting is en nog veel meer. Zo weet je alles wat je moet weten over deze vorm van cryptocurrency.

ETHEREUM EN SMART CONTRACTS
Zowel Ethereum als Bitcoin maakt gebruik van blockchain technologie. Toch is er een groot verschil tussen deze twee op dit vlak. Het Ethereum platform maakt namelijk gebruik van smart contracts. Hierdoor houdt de blockchain niet alleen de relevante info over alle transacties bij, maar het is ook mogelijk om ze te programmeren (of dit door de blockchain te laten doen). Als je mobiel bankiert aan de hand van een app is het mogelijk om bepaalde betalingen automatisch te laten uitvoeren. Ethereum maakt het mogelijk dat je geld zichzelf regelt. Het geeft geld uit wanneer het nodig is, het investeert op een slimme wijze en je bespaart wanneer het nodig is. Dit is ook voor investeerders interessant, aangezien er geen derde partij aanwezig is als ‘middle man’. In potentie is Ethereum als platform hierdoor lucratiever en sterker. Wij zouden dan ook niet verbaasd zijn als de toekomst van Ether er beter uitziet dan die van Bitcoin.
HOE IS ETHEREUM ONTSTAAN?
Bitcoin is de bekendste cryptovaluta en nog altijd de bekendste cryptocurrency van dit moment. Het was de eerste gedecentraliseerde digitale munt die vanaf 2009 actief was. Al snel bleek Bitcoin nog wat last te hebben van kinderziektes. Er waren problemen omtrent de veiligheid, de volatiele koersen en het gebruik van blockchain technologie door criminelen voor het witwassen van geld. Daarnaast waren er velen die van mening waren dat de blockchain technologie efficiënter ingezet kon worden. Tevens is Bitcoin niet programmeerbaar omdat het niet open source is.
Vele mensen waren van mening dat het nog beter kon. Bitcoin was de trendsetter, maar het was ook een digitale valuta waar men van kan leren. Wat ging er goed en wat ging er fout? Ethereum werd in 2015 ontwikkeld als alternatief voor Bitcoin. De blockchain technologie werd efficiënter opgezet, onder meer omdat het een open source platform is. Hierdoor is het makkelijker voor zowel individuen als bedrijven om hun eigen applicaties voor dit platform te maken. Hierdoor is Ethereum flexibeler en eenvoudiger om te gebruiken, en verlopen transacties soepeler en sneller. De cryptomunt werd Ether genoemd. Deze munt vervult dus zowel de behoefte aan gedecentraliseerde cryptovaluta als voor een sterker en stabieler alternatief voor Bitcoin.
WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN ETHEREUM?
Ethereum is dus eigenlijk het platform en Ether is de eigenlijke valuta. Het staat ook wel bekend als ETH. Ethereum beschikt over alle voordelen waar een cryptocurrency van nature over beschikt. Ten eerste is het een pluspunt dat er geen centrale instantie aan te pas komt. Als je geld overmaakt naar een ander, maak je jouw geld via de bank over naar de rekening van een ander. De bank is in dit geval de derde partij of de centrale instantie. Sinds de bankencrisis van 2008 zijn er een hoop mensen die onafhankelijkheid willen. Zij hebben geen trek in een bank als centrale instantie en zijn daarom op zoek naar alternatieven. Cryptovaluta zoals Ethereum biedt hen dit alternatief. Er is geen sprake van een centrale instantie dankzij het gebruik van blockchain technologie. Alles is eerlijker en transparanter.
Ethereum heeft ook als voordeel dat het later is gestart dan Bitcoin. Bitcoin is misschien het bekendst, maar dit komt ook omdat het regelmatig in het nieuws kwam door opstartproblemen. Technologie die niet bleek te werken, criminelen die veel gebruik maakten van miningnetwerken om geld wit te wassen en mensen van wie hun zuur verdiende Bitcoins werden gestolen: het zorgde er allemaal voor dat cryptocurrency in zijn eerste jaren geen goede naam had. Het stelde andere cryptomunten wel in staat om van deze fouten te leren en te voorkomen dat er misbruik werd gemaakt van hun platformen. Daarom is Ethereum vanaf het begin stabieler en sterker als digitale valuta. Ethereum bestaat sinds 2015 en werd, onder meer, dankzij deze redenen de op één na bekendste cryptocurrency van de wereld.
Ethereum beschikt over een stabielere koers in vergelijking met Bitcoin. Dat wil niet zeggen dat Ether niet volatiel is. Elke vorm van cryptocurrency is volatiel, daar ontkom je niet aan. Dit is niet per se slecht, want je kunt hier van profiteren. Tegelijkertijd betekent dit ook dat je meer risico loopt. Zoals we hierboven al zeiden: de ene dag heb je goud in handen, de andere dag niets. Toch is Ethereum stabieler. Dit komt ook omdat de transacties soepeler verlopen. De onafhankelijkheid van een centrale instantie heeft zo zijn voordelen, maar centrale instanties zorgen er wel voor dat transacties snel verlopen. Hetzelfde kan niet gezegd worden van blockchain technologie, waarbij transacties soms uren kunnen duren. Door de open source opzet van Ethereum is dit al een punt van verbetering ten opzichte van Bitcoin, maar alsnog is er op dit vlak veel winst te behalen.
Een voordeel van cryptocurrency als geheel is dat je smart contracts oftewel slimme contracten aan kunt gaan. Hier hoeven geen mensen aan te pas te komen. Je gaat transacties aan op basis van specifieke overeenkomsten. Je werkt peer to peer, zonder centrale instantie. Een specifieke actie wordt uitgevoerd op basis van bepaalde voorwaarden. Stel dat je op YouTube video’s streamt terwijl je games aan het spelen bent. Iemand heeft als voorwaarde dat je Ether ontvangt als je een bepaalde high score behaalt. Lukt je dit, dan ontvang je de Ether. Lukt je dit niet, dan ontvang je de Ether niet. Zo kun je flexibele en slimme contracten aangaan waarbij geen mens aan te pas komt. Ook dit is een groot voordeel van Ethereum.
Daarnaast beschikt Ethereum over een hoop potentie voor bedrijven en organisaties. We hebben het al vaker benoemd, maar het is echt een groot pluspunt dat dit platform open source is en dat het dus mogelijk is voor iedereen om eigen toepassingen te maken. Zo verlopen transacties nog soepeler. Geen bureaucratisch gedoe meer, maar flexibele en instant contracten. Dit wordt steeds meer een werkelijkheid, waardoor dit een interessanter platform voor bedrijven en organisaties is in vergelijking met andere vormen van cryptocurrency. Het is voor bedrijven zelfs mogelijk om een eigen cryptomunt te creëren binnen dit platform. Ether zou dan niet de enige vorm van digitale valuta zijn. De mogelijkheden van dit platform zijn vrijwel grenzeloos. Hierdoor is de potentie van Ethereum groter dan alle andere soorten cryptomunten en platforms hiervoor.
Tot slot is de potentie van dit platform ook groter omdat je het voor veel meer toepassingen kunt gebruiken. Cryptocurrency werd ontwikkeld om gebruikt te worden bij webshops, maar Ethereum kun je ook gebruiken voor het maken van investeringen, het kopen van aandelen, online gokken via een online casino, bankieren en nog veel meer. Bitcoin is misschien groter op dit moment, maar het is goed mogelijk dat Ethereum in de toekomst een flinke inhaalslag zal maken.
HOE BEWAAR JE ETHER MUNTEN?
Voor het bewaren van digitale valuta heb je een wallet nodig. Je hoort het goed: ook cryptocurrency bewaar je dus in feite in een portemonnee. Hierbij gaat het veelal om een digitale portemonnee. Het is namelijk mogelijk dat iemand je computer hackt en op deze wijze je digitale munten steelt. Goede bescherming is daarom van groot belang, en een wallet van een uitstekende kwaliteit levert dit aan je. Er zijn platforms die wallets leveren. Je kunt ook een wallet downloaden en hier je cryptovaluta in bewaren. Deze varianten worden ook wel software wallets genoemd. Je kunt deze gratis downloaden, maar voor de beste bescherming kies je voor een betaalde variant.
Er zijn ook mobile wallets, waarbij je jouw cryptocurrency dus op je mobiele telefoon bewaard. Hierdoor heb je ze altijd bij de hand en kun je ze gebruiken wanneer jij dat wil. Ben je echter op zoek naar de beste vorm van beveiliging, dan kies je voor een hardware wallet. Dit is een soort externe harde schijf waarop je jouw cryptomunten bewaard. Hier kan niemand bij en is dus de beste vorm van bescherming. Let hierbij wel op dat deze soort wallet vooral een aanrader is als je veel gebruik maakt van cryptovaluta en je ook al enige ervaring hebt op dit vlak.
HOE KAN IK ETHEREUM KOPEN EN ETHEREUM VERKOPEN?
De makkelijkste manier om binnen Nederland Ether te kopen is aan de hand van iDeal. Binnen ons land heb je meerdere opties als je op deze wijze Ethereum wilt kopen. Eén van de opties waarvoor je kunt kiezen is Blox, een app die je op je smartphone kunt installeren. Niet alleen is dit een goed makelaarsplatform, maar je kunt hier ook je digitale valuta op een veilige wijze opslaan. Blox is voor iedereen die zonder poespas wil handelen. Wil je meer controle hebben over betalingen en het zelf ontwikkelen van smart contracts, dan kies je voor BTC Direct. Ook hier beschik je over een wallet waarin je meerdere soorten cryptomunten kunt bewaren. Tot slot kun je kiezen voor Bitvovo.
Het is ook mogelijk om op andere manieren Ethereum te kopen. Zo kun je als daghandelaar aan de slag via Huobi of kun je deze cryptomunten kopen in de vorm van termijncontracten via Bitmex of Binance. Via Changelly Ether is het mogelijk om middels Bitcoins Ether aan te schaffen. Bij de hierboven genoemde brokers kun je soms Ethereum ook verkopen, maar dit is niet altijd het geval. In dat geval kun je het beste kiezen voor een online exchange.
Cryptocurrency handelsplatformen zijn de digitale beurzen voor het verhandelen van cryptomunten zoals Ether. Online kun je handelen in vele soorten cryptovaluta, waarbij het per exchange kan verschillen welke munten worden aangeboden. Je kunt hier zowel kopen als verkopen, alhoewel velen een broker prefereren voor het kopen van munten zoals Ether. Je handelt hier van persoon tot persoon oftewel van peer to peer. Er is geen centrale instantie. Vraag en aanbod worden hier samen gebracht.
WAT IS HET LAATSTE ETHEREUM NIEUWS?
Op zoek naar het laatste Ethereum nieuws? Ook dan zit je bij dit artikel goed. De ontwikkelingen op het gebied van deze cryptocurrency hebben niet stil gestaan sinds de start in 2015. We beginnen langzaam maar zeker op het punt te komen dat Ethereum niet alleen bekender wordt onder de mensen, maar dat mensen in beginnen te zien dat dit platform meer potentie heeft dan Bitcoin. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van dit opvallende feitje uit de jaarlijkse analyse van Coingecko. Zij kwamen tot de conclusie dat Ethereum beter had gepresteerd dan Bitcoin in 2020. 2020 was sowieso een goed jaar voor cryptocurrency, want er kwam steeds meer vraag naar. Ethereum scoorde beter qua groei op marktdominantie, wat inhoudt dat deze digitale valuta een grotere groei doormaakt in vergelijking met Bitcoins.
Dit wordt ook geïllustreerd door ander nieuws. Er ontstond namelijk even paniek op de markt omdat de bekende analist Alex Saunders claimde dat de vraag zo groot was dat de exchanges binnen no time door hun voorraad heen zouden zijn. Echter wordt dit tegengesproken door Glasnode CTO Rafael Schultze – Kraft. Het illustreert wederom dat de vraag naar deze digitale munt enorm is gestegen. Bovendien is de Ethereum koers maar 200 dollar verwijderd van een nieuw hoogtepunt. Het kan snel verkeren.
Ook niet onbelangrijk om te vermelden is nieuws afkomstig uit 2017. Dit lijkt lang geleden, maar dit nieuws kan alsnog relevant zijn voor de toekomst van deze cryptocurrency. In 2017 werd er namelijk een alliantie gevormd tussen grote bedrijven genaamd The Ethereum Alliance. Tot deze groep behoren niet de minste namen van dit moment: Microsoft, Shell, ING en Mastercard, om maar wat voorbeelden te noemen. Het feit dat deze grote bedrijven een alliantie vormen rondom deze digitale munten spreekt toch een vorm van vertrouwen uit. Deze grote bedrijven herkennen de potentie van dit platform. Ook om deze reden verwachten wij dat Ethereum alsnog de grootste cryptocurrency gaat worden.
WAT IS DE HUIDIGE ETHEREUM KOERS?
Hierboven kon je al lezen dat Ethereum op dit moment bezig is met het bereiken van een nieuw hoogtepunt. De vraag is groter dan ooit en dat is goed nieuws voor de Ethereum koers. Let hierbij wel op dat cryptocurrency volatiel zijn. Dit houdt in dat koersen heel snel kunnen stijgen maar ook weer net zo plotseling in waarde kunnen dalen. Hierdoor zijn digitale munten in potentie enorm lucratief, maar tegelijkertijd kunnen ze je ook een hoop verlies opleveren. Dat is het risico. De waarde fluctueert constant. Aan jou als belegger de taak om het juiste moment te vinden om te investeren en de munten ook weer te verkopen. Er zijn diverse plekken waar je de huidige Ethereum koers kunt checken. BTC Direct en Bitvavo zijn hier bekende voorbeelden van.
KLEVEN ER OOK RISICO’S AAN ETHEREUM?
Het is natuurlijk niet alleen maar rozengeur en maneschijn als het gaat om cryptocurrency. Daarom vinden we het ook belangrijk om de risico’s van een platform als Ethereum te belichten. Ten eerste zijn alle varianten van cryptovaluta volatiel. Alhoewel we je al vertelden dat Ether minder volatiel is in vergelijking met andere soorten cryptovaluta, is het alsnog zo dat de koersen als volatiel te omschrijven zijn. Alhoewel een nieuw record qua waarde in zicht is, is het goed mogelijk dat de koersen alsnog flink dalen mocht blijken dat de reserves op zijn bij exchanges. Het kan snel verkeren.
Daarnaast is het de vraag hoe cryptocurrency als geheel zich blijft ontwikkelen. Worden cryptomunten mainstream of blijft het toch een niche markt? Alhoewel de vraag stijgende is, kunnen we nog niet zeggen dat cryptovaluta mainstream is. Het is bijvoorbeeld nog niet standaard een optie bij iedere webshop. Zolang dit niet het geval is, blijft er een onzichtbaar plafond voor iedere vorm van cryptocurrency. Dus ook voor bijvoorbeeld Ethereum.
CONCLUSIE: WAT IS DE ETHEREUM VERWACHTING?
Het is duidelijk dat Ethereum een hoop potentie bezit. Waar dit toe gaat leiden, zal de toekomst ons leren. Ethereum beschikt als platform over een aantal voordelen waardoor de duurzaamheid van deze cryptocurrency een stuk groter is in vergelijking met andere digitale munten. Ten eerste is Ethereum een flexibel netwerk omdat het open source is. Hierdoor kunnen partijen veel eenvoudiger eigen applicaties en toepassingen maken, die vervolgens ook door anderen gebruikt kunnen worden. Alhoewel Ether de valuta van dit platform is, is het zelfs mogelijk om je eigenlijk digitale valuta te maken en te gebruiken via dit netwerk. Deze flexibiliteit alleen al is voor velen (waaronder bekende bedrijven) een reden om voor dit platform te kiezen.
Doordat je zelf applicaties kunt maken is Ethereum een interessante keuze voor bedrijven en organisaties. Stel je eens voor dat het betalen en investeren van geld compleet geautomatiseerd kan worden. Ethereum maakt het mogelijk. Het is dan ook niet voor niets dat grote bedrijven een alliantie hebben gevormd om de potentie van dit netwerk nog verder uit te werken. Als Microsoft aangeeft vertrouwen in je te hebben, weet je dat het wel goed zit. Alhoewel Bitcoin ook bij steeds meer websites een optie is voor betalingen, denken wij toch dat Ethereum meer potentie heeft. Bitcoin profiteert vooral van de naamsbekendheid. Nu de vraag naar cryptocurrency in zijn geheel stijgt, zullen meer mensen Ether en Ethereum ontdekken. Ook zij zullen de potentie hiervan herkennen.
Wij denken daarom dat de toekomst van Ethereum er zonnig uitziet. Het platform zelf staat als een huis en op het moment is de Ethereum koers beter dan ooit. De vraag is enorm en tot dusver kunnen de exchanges de vraag ook bijbenen. De koersen blijven stijgen en door de interesse in cryptocurrency zullen steeds meer mensen dit platform ontdekken. Door de open source opzet en de flexibiliteit qua het creëren van applicaties blijven mensen meer en meer mogelijkheden ontdekken. Natuurlijk is dit allemaal speculatief en gebaseerd op de potentie van het platform, maar dat deze potentie er is staat als een paal boven water. Daarom durven wij deze voorspelling te maken: binnen een aantal jaar zal Ethereum bekender zijn dan Bitcoin.