Hoe staat het ervoor met de litecoin? Een update in vogelvlucht

litecoin crypto

Wereldwijd krijgt de Bitcoin als cryptocurrency verreweg de meeste aandacht. Maar er zijn andere cryptomunten die ook best de moeite waard zijn. Eén daarvan is de Litecoin. Die is in 2011 ontwikkeld met als belangrijkste doel een cryptomunt te lanceren waarmee snellere transacties mogelijk waren dan met de Bitcoin. Daarbij wordt vooral gedacht aan het overdragen van digitale waarde tussen privépersonen, zonder tussenkomst van een grote organisatie, zoals een bank.

De werking van de Litecoin in het kort

De Litecoin is een digitale munt, die in een oogwenk van eigenaar kan veranderen. Net zoals bij de Bitcoin worden alle transacties vastgelegd in een logboek. Dat heet de blockchain. Bijzonder aan dat logboek is, dat het decentraal is vastgelegd. Dat wil zeggen dat op duizenden computers overal in de wereld een kopie van dat logboek is opgeslagen.

Dat is een garantie dat je niet zomaar wijzigingen in het logboek kunt aanbrengen. Transacties worden niet individueel opgeslagen, maar gebundeld en verwerkt tot blokken. Een nieuw blok wordt daarna toegevoegd aan een bestaande reeks van blokken. Daar komt de naam blockchain vandaan.

Het bovenstaande betaalnetwerk wordt onderhouden door zogenoemde nodes en miners. Dat zijn rollen die je ook in het Bitcoin netwerk terug kunt vinden. Nodes zijn kruispunten in het netwerk, waar een complete actuele kopie van het betaalnetwerk wordt opgeslagen.

Er bestaat dus een groot aantal volledige kopieën van het betaalnetwerk. Miners zijn speciale computers waarop allerlei berekeningen worden gedaan. Het doel daarvan is als eerste een volgend blok te ontdekken om dat te kunnen toevoegen aan de blockchain. Als dat lukt krijgen ze daarvoor een beloning.

bitvavo-cta-banner

Koop Litecoin bij Bitvavo

Betrouwbaarheid

90%

Veiligheid

88%

Aanbod valuta's

72%

Het nut van de Litecoin

Net als de Bitcoin is de Litecoin ontwikkeld als digitaal betaalmiddel, waarmee zonder tussenkomst van een of andere organisatie rechtstreeks aan een andere persoon kan worden betaald. De kosten van een transactie gaan daardoor enorm omlaag.

Elke transactie met een Litecoin kost ongeveer 20 cent. Het maakt niet uit waar in de wereld de ontvanger zich bevindt. Een ander kenmerk van de Litecoin is dat de transacties razendsnel verlopen. Het kost paar een paar minuten om een transactie te voltooien. Dat is veel sneller dan een transactie met een Bitcoin.

Vooral in vergelijking met de traditionele manier van geld overmaken, dus door tussenkomst van een bank, zijn de verschillen groot. Ten eerste zijn de kosten van een overboeking naar een ander deel van de wereld bij een bank vele malen groter.

Je betaalt zomaar tussen de 20 en 30 procent commissie. Een ander nadeel van de traditionele manier van overboeken is dat de ontvanger vaak erg lang op zijn geld moet wachten. Het kan zomaar een aantal dagen tot een week duren voordat hij over het geld kan beschikken.

Wellicht ook interessant

No Related Post