Er bestaan verschillende soorten cryptomunten. Waar de markt ooit begon met alleen Bitcoin en zijn gelijknamige cryptomunt, kun je nu door de bomen het bos vaak niet meer zien. Daarnaast heb je ook allemaal verschillende varianten op de manier van hoe de waarde van het digitale geld tot stand komt.
Zo is Tether een bekend voorbeeld van een stablecoin. Het investeren in stablecoins en Tether in het bijzonder gaat er dan ook anders aan toe dan wanneer je gewend bent te werken met fiat geld, tastbare investeringen en zelfs Bitcoin.
Het kan zeer interessant zijn om te investeren in Tether, maar je moet wel weten wat je doet. In dit artikel leggen we je graag uit wat Tether nu precies inhoudt en waar je op moet letten als je hierin wil onderhandelen. Door deze informatie kun je voor jezelf bepalen of het een goed idee is om in de stablecoin te investeren.
Wat is Tether?
Tether is een crypto bedrijf dat in 2014 is opgezet. Toen nog onder het mom van een aparte sectie binnen de Bitcoin-blockchain. Pas een jaar later scheidde Tether zich af van de blockchain en werd onafhankelijk verkrijgbaar op de crypto beurzen.
De eerste beurs waar Tether op verkrijgbaar was, was Bitfinex. Dit bleek later ook niet zo vreemd te zijn, aangezien de oprichters achter Tether ook behoorden onder het management van Bitfinex. De eigenaren van de handelsbeurs Philip Potter en Giancarlo Devasini bleken in een bepaald onderzoek ook de bedenkers te zijn achter het crypto bedrijf Tether Holding Limited.
Ook werd de Nederlandse ondernemer Jan Ludovicus van der Velde door het duo benoemd tot CEO van beide operaties.

DE MUNT VAN TETHER
Net als ieder crypto bedrijf heeft Tether zijn eigen cryptomunt. Deze wordt ook wel tether genoemd of men gebruikt de afkorting USDT, om geen verwarring te veroorzaken tussen het bedrijf dat de munt heeft opgezet en de munt zelf. De afkorting staat voor United States Dollar Tether.
De naam van de munt (in de afkorting) is een directe verwijzing naar de Amerikaanse dollar, de fiat valuta van de Verenigde Staten. Dit komt omdat de waarde van de tether gelinkt is aan de waarde van de dollar. De tether is zoals we al vaker hebben benoemd een stablecoin, wat inhoudt dat de waarde van de munt is gekoppeld aan die van een standaard landelijke munteenheid, in dit geval dus de dollar.
In principe zou één tether dan ook evenveel waard moeten zijn als één Amerikaanse dollar. Dit moet verantwoord worden door het bedrijf achter de munt zelf, waardoor Tether Holding Limited één dollar in kas moet hebben voor iedere USDT die het heeft uitgegeven.
Op dit moment zijn er zo’n 4 miljard USDT in de omloop.
KOERS VAN TETHER
Zoals de naam stablecoin al een beetje verklapt, is de tether een vrij stabiele munt. De waarde van de USDT hangt dus voor het grootste gedeelte op dezelfde waarde als die van de Amerikaanse dollar, met een lichte marge van maximaal een dollarcent. Eén dollar is ongeveer zo’n 82 eurocent.
Tether blijkt niet altijd even duidelijk te zijn over diens financiële status. Dit zorgde ervoor dat in 2018 de koers van de USDT zich flink in een vrije val bevond. Waar de waarde van de munt meestal stabiel rond de dollar bleef hangen, zakte deze in oktober 2018 naar 85 dollarcent, omgerekend zo’n 70 eurocent.
Tether wist het wel voor elkaar te krijgen om al snel weer terug te krabbelen naar 97 cent en zit tegenwoordig weer op het niveau wat we ervan gewend kunnen zijn.
HOE KOM JE AAN TETHER/USDT?
De cryptomunt van Tether is op dezelfde manier te koop als andere cryptomunten, of dit nu ook stablecoins zijn of niet.
Exchanges als Binance bieden de USDT aan en via hier kun je op verschillende manieren de USDT aan je wallet toevoegen. Zo is betalen via bankoverschrijving, met een creditcard en door andere crypto voor tether in te wisselen allemaal mogelijk.
Niet elke exchange ondersteunt tether. Zo zijn er onder Binance slechts twee andere beurzen waar dit kan, namelijk Kraken en Bittrex. Het is dus handig om eerst te kijken of je wel met USDT kunt handelen voordat je bij een bepaalde exchange gaat investeren.
IS TETHER BETROUWBAAR?
Er bestaat een bepaald wantrouwen over of Tether wel eerlijk is over de financiële status van de organisatie. Zoals hierboven al beschreven zijn er ongeveer 4 miljard USDT in de omloop.
Als we de werking achter een stablecoin als tether zouden moeten geloven, zou dat betekenen dat het moederbedrijf een kas in huis heeft van ongeveer 4 miljard dollar, een slordige 3,3 miljard euro. Veel sceptici durven niet met zekerheid te zeggen of dit kolossale bedrag wel degelijk op de rekening van de eigenaren staat.
De twijfel komt onder andere omdat de Tether BV geen inzage geeft in de cijfers van de boekhouding. Het bedrijf is niet transparant over hoeveel geld het heeft, waardoor er niet met zekerheid te zeggen is of de organisatie voldoet aan de eis om als stablecoin te voldoen aan je waarde.
De blockchain van tether is wel openbaar en dus makkelijk in te zien, maar deze zegt niets over de rekening van het bedrijf zelf.
Het enige wat Tether Holding ooit los heeft gemaakt over de liquide middelen, is dat de kas niet alleen uit gewone dollars bestaat. De kas wordt onder andere ook aangevuld door andere cryptovaluta, zoals bitcoin en ether. Deze uitspraak zorgde voor de waardedaling in 2018, omdat de kaswaarde dus minder stabiel was dan er van een stablecoin wordt verwacht.
Andere oorzaken die ervoor zorgde dat in oktober 2018 de waarde van Tether zo in gevaar kwam, waren omdat veel mensen tether inwisselde voor andere stablecoins en omdat handelsbeurs Bitfinex problemen had met de bank waar het geld van de eigen rekening op werd gestort, met als gevolg dat Bitfinex tijdelijk transacties van en naar USDT’s bevroor.
HOE STAAT HET NU MET TETHER?
Het wantrouwen en daarmee de waardedaling van Tether bleek maar van korte duur. De daling gebeurde op 15 oktober 2018, maar krabbelde al snel weer op naar het oude niveau van de stablecoin.
Echter betekent het nog steeds dat als je Tether om wilt wisselen naar gewone Amerikaanse dollars, dat je dan minder krijgt aangezien de USDT nog steeds niet weer naar het exacte niveau terug is gekeerd als die van de USD zelf.
Bovendien moet je voor een dergelijk uitbetaling transactiekosten betalen. Deze fee kan aardig wat kosten, waardoor je dus eigenlijk verliest draait op het innen van je geld.
Opmerkelijk is te zien dat op het moment dat Tether minder waard werd, Bitcoin juist in de lift zat. De waardedaling van Tether was ongeveer 12 procent, en het leek net of iedereen massaal op Bitcoin overstapte want deze steeg juist met 12 procent in waarde. Nu Tether weer in de stijgende cijfers zit, zie je eigenlijk geen grote wijziging bij Bitcoin. Dit komt omdat de waarde van stablecoins wel afhankelijk kan zijn voor wat er bij Bitcoin gebeurt, maar andersom heeft dit voor Bitcoin, zeker niet in negatieve zin, direct effect op de koers.
Het is trouwens ook niet handig om naar de koersen van Tether en Bitcoin te kijken op beurzen die beide crypto aanbieden, omdat deze een vertekend beeld zouden geven van de waardebepaling van de BTC.
HOE ZIET DE TOEKOMST ERUIT VOOR TETHER?
Zoals hierboven vermeld heeft Tether de blamage van 2018 goed op kunnen vangen en keert nu al vrij goed terug van overleven naar leven. Tot nu toe is het nog steeds niet gelukt om weer exact terug te keren naar de waarde die volledig gelijkstaat met de dollar.
Het is dus nog steeds aan te raden om wel met fiat geld te investeren, maar niet om je USDT weer om te wisselen naar fiat geld. Dit is mede ook omdat je een flinke prijs aan transactiekosten moet betalen voor je uitbetaling, waardoor het aantrekkelijker is om met Tether alleen te onderhandelen voor andere cryptomunten of direct te betalen.
Tether staat op de vijfde plaats van grootste cryptocurrencies van de wereld. Zelfs na de rampdatum in 2018 heeft het nog steeds deze sterke positie in de ranking. Doordat Tether langzaamaan weer naar boven krabbelt, is de kans groot dat het bedrijf deze positie behoudt of misschien zelfs een plekje omhoog gaat. Het laatste is vooral mogelijk als het bij andere cryptovaluta ook een keer wat minder zal gaan.
Tether wordt slechts op twee beurzen van de grote exchange agency Binance aangeboden en verhandeld. Dit maakt de kansen voor Tether om echt verder door te breken wel wat kleiner.
Wel is het goed om te zien dat USDT toch wel wordt aangeboden op de handelsbeurs, waardoor steeds meer investeerders een gokje zouden kunnen wagen met de stablecoin.
Voor de rest is het vooral belangrijk hoe het vertrouwen in Bitfinex wordt verbeterd. Als het vertrouwen in deze beurs, die onder dezelfde leiding hoort als Tether Holding, weer afneemt, dan kan het zijn dat er meer en meer bitcoins van de wallet van de beurs worden onttrokken.
Dit zal direct effect hebben op de kas van Tether waardoor de waarde weer kan dalen. Mocht je in Tether willen investeren, kijk dan goed hoe Bitfinex het op de exhangemarkt doet en grijp op tijd in als het de verkeerde kant op dreigt te gaan.