Hoe staat het ervoor met de Litecoin? Een update in vogelvlucht

Wereldwijd krijgt de Bitcoin als cryptocurrency verreweg de meeste aandacht. Maar er zijn andere cryptomunten die ook best de moeite waard zijn. Eén daarvan is de Litecoin. Die is in 2011 ontwikkeld met als belangrijkste doel een cryptomunt te lanceren waarmee snellere transacties mogelijk waren dan met de Bitcoin. Daarbij wordt vooral gedacht aan het overdragen van digitale waarde tussen privépersonen, zonder tussenkomst van een grote organisatie, zoals een bank.

De werking van de Litecoin in het kort

De Litecoin is een digitale munt, die in een oogwenk van eigenaar kan veranderen. Net zoals bij de Bitcoin worden alle transacties vastgelegd in een logboek. Dat heet de blockchain. Bijzonder aan dat logboek is, dat het decentraal is vastgelegd. Dat wil zeggen dat op duizenden computers overal in de wereld een kopie van dat logboek is opgeslagen.

Dat is een garantie dat je niet zomaar wijzigingen in het logboek kunt aanbrengen. Transacties worden niet individueel opgeslagen, maar gebundeld en verwerkt tot blokken. Een nieuw blok wordt daarna toegevoegd aan een bestaande reeks van blokken. Daar komt de naam blockchain vandaan.

Het bovenstaande betaalnetwerk wordt onderhouden door zogenoemde nodes en miners. Dat zijn rollen die je ook in het Bitcoin netwerk terug kunt vinden. Nodes zijn kruispunten in het netwerk, waar een complete actuele kopie van het betaalnetwerk wordt opgeslagen.

Er bestaat dus een groot aantal volledige kopieën van het betaalnetwerk. Miners zijn speciale computers waarop allerlei berekeningen worden gedaan. Het doel daarvan is als eerste een volgend blok te ontdekken om dat te kunnen toevoegen aan de blockchain. Als dat lukt krijgen ze daarvoor een beloning.

Het nut van de Litecoin

Net als de Bitcoin is de Litecoin ontwikkeld als digitaal betaalmiddel, waarmee zonder tussenkomst van een of andere organisatie rechtstreeks aan een andere persoon kan worden betaald. De kosten van een transactie gaan daardoor enorm omlaag.

Elke transactie met een Litecoin kost ongeveer 20 cent. Het maakt niet uit waar in de wereld de ontvanger zich bevindt. Een ander kenmerk van de Litecoin is dat de transacties razendsnel verlopen. Het kost paar een paar minuten om een transactie te voltooien. Dat is veel sneller dan een transactie met een Bitcoin.

Vooral in vergelijking met de traditionele manier van geld overmaken, dus door tussenkomst van een bank, zijn de verschillen groot. Ten eerste zijn de kosten van een overboeking naar een ander deel van de wereld bij een bank vele malen groter.

Je betaalt zomaar tussen de 20 en 30 procent commissie. Een ander nadeel van de traditionele manier van overboeken is dat de ontvanger vaak erg lang op zijn geld moet wachten. Het kan zomaar een aantal dagen tot een week duren voordat hij over het geld kan beschikken.

Investeren in Litecoin

Om de waardevastheid van de Litecoin te garanderen is vooraf bepaald wat het maximum aantal Litecoins is dat ooit in omloop zal komen. Dat is ongeveer 84 miljoen, vier keer zoveel als de Bitcoin. Als het Litecoin lukt om het betaalmiddel van de toekomst te worden, zal dat leiden tot schaarste.

Dat betekent dat de waarde van deze digitale munt sterk zal gaan stijgen. Investeerders speculeren daar al op, maar er zijn nog geen signalen dat dit snel zal gebeuren.

Overigens heeft een flinke waardestijging geen praktische gevolgen voor het gebruik als betaalmiddel. Je kunt zelfs een kopje koffie afrekenen met een fractie van een Litecoin.

Litecoin in de praktijk

Hoewel het aantal plekken waar je met Litecoin kunt betalen nog niet zo groot is, is dat al op verschillende plekken mogelijk. Je kunt de Litecoin ook gebruiken als betaalmiddel naar relaties of familie in andere plekken op de wereld. Uiteraard moet je dan wel eerst in het bezit zijn van Litecoins. Daar kun je simpel aan komen, want je kunt ze gewoon bij een broker voor cryptocurrency aanschaffen.

Betalen voor deze digitale munt kan met iDeal. Je hebt een wallet nodig om de Litecoins te kunnen bewaren. Als je producten en diensten koopt is de hoge snelheid het grootste voordeel van de Litecoin.

Recente ontwikkelingen

Een belangrijke ontwikkeling bij de Litecoin is dat er onlangs een testnet is gelanceerd. Dat zal worden gebruikt om de veiligheid van transacties te verbeteren door het Mimblewimbleprotocol te implementeren. Dit protocol zorgt ervoor dat het transactieadres en het bedrag worden versleuteld.

Dit komt de privacy van de gebruikers ten goede. Dit nieuwe protocol moet in de loop van 2021 worden geïmplementeerd op het hoofdnetwerk. Tot dat moment zijn testers druk bezig de nieuwe technologie te verbeteren.