Is Bitcoin het nieuwe goud? Misschien wel

bitcoin het nieuwe goud

In de wereld van beleggers wordt de Bitcoin steeds vaker genoemd als de vervanger van goud. Goud is waardevast. Het is bijzonder kostbaar om nieuw goud te delven. Het wordt dus steeds schaarser, waardoor de waarde de laatste jaren alleen maar stijgt. Investeren in goud betekent dus dat je geld ook alleen maar meer waard wordt. Die schaarste is echter ook een kenmerk van de Bitcoin.

In deze blog wordt uitgelegd waarom de Bitcoin voor beleggers een serieus alternatief als waardeopslag voor goud aan het worden is.

Waarom wordt kapitaal belegd in goud?

Eerst even in het kort een uitleg waarom beleggers er behoefte aan hebben om hun kapitaal te beleggen in goud. Als het kapitaal van grote instanties wordt vastgelegd in dollars is dat risicovol. De dollar is onderhevig aan koerswisselingen, met als gevolg dat kapitaal van het ene op het andere moment van waarde verandert.

De waarde van de dollar wordt dus beïnvloed door inflatie en door andere economische ontwikkelingen. Een waardedaling van 20% in zeer korte tijd is niet ongebruikelijk. Beleggers willen dat risico afdekken door het kapitaal op een stabielere manier vast te leggen.

bitvavo-cta-banner

Koop Bitcoin bij Bitvavo

Betrouwbaarheid

90%

Veiligheid

88%

Aanbod valuta's

72%

GOUD IS WAARDEVAST

Goud is een waardevaste belegging. Het is een kostbaar materiaal, dat niet gemakkelijk kan worden gedolven. Er komt dus niet zo snel een grote voorraad nieuw goud bij. Dat betekent dat er schaarste is.

Die schaarste zorgt ervoor dat de vraag toeneemt, waardoor de prijs van het goud hoog blijft. Sterker nog, als de vraag maar groot genoeg is, zal de prijs van goud alleen maar stijgen. Dat is dit jaar ook gebeurd. Mede onder invloed van het wereldwijde inflatie bevorderende beleid in verband met corona dat nodig is om de effecten op de economie te beperken, is goud dit jaar al 22 procent in waarde gestegen.

WAAROM LIJKT DE BITCOIN OP GOUD?

De overeenkomst tussen goud en de Bitcoin is dat ook die schaars is. Dat komt doordat de werking van de Bitcoin is gebaseerd op de rol die goud speelt in de economie. Bitcoins worden gedolven door zogeheten miners. Dat zijn mensen, die met behulp van computers wiskundige vraagstukken oplossen. Ze worden daarvoor betaald in Bitcoins. In het ontwerp van de Bitcoin is vastgelegd, dat er wereldwijd maximaal 21 miljoen Bitcoins kunnen worden gedolven. Dat betekent dat schaarste in het ontwerp is ingebouwd.

Een maatregel die de schaarste verder stimuleert is het zogenaamde Bitcoin halving. Dat wil zeggen dat het totaal aantal Bitcoins dat kan worden gedolven elke vier jaar wordt gehalveerd. Dat wordt gerealiseerd door het voor miners steeds moeilijker te maken om nieuwe Bitcoins te delven. De productie van nieuwe Bitcoins neemt dus steeds verder af, waardoor ook de inflatie in Bitcoins steeds lager wordt. Realiseer je dat er inmiddels al meer dan 18 miljoen Bitcoins zijn gedolven. De resterende voorraad neemt dus behoorlijk af.

STOCK-TO-FLOW RATIO

Er bestaat een begrip om aan te geven wat de verhouding is tussen de resterende voorraad en nieuwe productie. Dat is de stock-to-flow ratio. Voor de Bitcoin gold aan het begin van 2020 dat die op 25 stond, bij een inflatie van 3,6 procent. Dat was vóór de Bitcoin halving van mei 2020.

Goud had op dat moment een stock-to-flow ratio van 62 en een inflatie van ongeveer 2 procent. Als de stock-to-flow ratio hoger is en als de inflatie stijgt, is het moeilijker om nieuwe Bitcoins en nieuw goud te delven. Dan stijgt de schaarste.

WAARDEVASTHEID

Tijdens de ontwikkeling van het Bitcoin netwerk heeft het onderliggende protocol bewezen dat dit bijna onverwoestbaar en zeer stabiel is. Bitcoins zijn nauwelijks te vervalsen. Daarmee is een digitale schaarste tot stand gebracht, die ertoe heeft geleid dat er een unieke onvervalsbare kostbaarheid is ontstaan.

Daarmee heeft de Bitcoin dezelfde eigenschappen als goud. Een kenmerk van goud is, dat het door centralisatie van macht kan gebruikt voor corruptie. De Bitcoin is daar door het decentrale netwerk ongevoelig voor.

Daarom zal de Bitcoin niet als een instrument van corruptie kunnen worden ingezet.

BITCOIN POPULAIRDER DOOR PANDEMIE

De toegenomen interesse in de Bitcoin als waardeopslag is verklaarbaar door de economische effecten van de corona pandemie. Als gevolg van de maatregelen om de economische gevolgen van de pandemie te beperken is er sprake van een toename van de inflatie.

Goud heeft daarvan dit jaar geprofiteerd met een waardestijging van 22 procent. De waardestijging van de Bitcoin in diezelfde periode is echter 140 procent. Vooral daardoor is een groot deel van de beleggers geïnteresseerd om een deel van hun beleggingen te verschuiven van goud naar de Bitcoin.

Wellicht ook interessant

No Related Post