De wereld van de cryptocurrency bestaat al jaren niet meer uit alleen maar Bitcoin. Er komen en gaan steeds meer digitale muntstukken en sommige daarvan lijken toch een langer leven te leiden dan de andere. Ripple is een andere grote naam in de valutabranche die steeds meer in trek blijkt te zijn bij online brokers en investeerders. Maar wat houdt dit crypto bedrijf nu in en is het verstandig om nu nog in dit bootje te willen stappen?
In het volgende artikel vertellen we je alles over wat je moet weten over Ripple. Wat het is, wat het anders maakt dan andere cryptomunten en nog veel belangrijker, wat je kunt doen om hier goed geld mee te kunnen verdienen.
Op basis van deze informatie moet het dan een stuk eenvoudiger zijn om te kunnen beslissen of investeren in deze markt een goed idee voor jou is.
Wat is Ripple?
Zoals al eerder benoemd is Ripple een bedrijf dat net als Bitcoin handelt in cryptovaluta. Het is opgericht in 2012 in de Amerikaanse staat Californië. De Ripple BV heeft zijn eigen munt en wil met deze munt een permanent alternatief zijn voor valutakoersen.
Waar andere crypto vooral bedoeld zijn als extra handelsmiddel wil Ripple met zijn munt op zichzelf kunnen staan, zonder inbreng van fiat geld als de euro en de Amerikaanse dollar. Dit maakt Ripple al meteen een stuk meer uniek dan andere cryptocurrencies.
De cryptomunt die Ripple uitgeeft is de XRP. Vaak wordt de naam van het bedrijf gebruikt als synoniem van de munt, maar technisch gezien is Ripple alleen de naam van de onderneming die de munt maakt en niet de munt zelf. Om nog preciezer te zijn: Ripple is het laboratorium (vandaar de volledig naam Ripple Labs) en de XRP is de creatie.
Wanneer je de koers van de Ripple langs ziet komen gaat het wel nog over de cryptomunt en in het dagelijks communiceren bekt Ripple beter dan XRP.

WAARVOOR IS RIPPLE (XRP) BEDOELD?
Ripple is opgezet om met de eigen digitale munt te dienen als een nieuwe vorm van investeren en geld genereren. In tegenstelling tot andere cryptocurrency als bitcoin gaat het bij Ripple er vooral om een alternatief te zijn. Bij Ripple richten ze zich daarom ook op een permanent karakter van de cryptomunt, die onafhankelijk kan zijn van de lands afhankelijke standaard valuta, waarvan wel een tastbare variant beschikbaar is.
De XRP is vooral gemaakt voor de handelswereld, in het bijzonder de bankensector. De XRP zal het internationale bedrijven makkelijker moeten maken met elkaar te kunnen onderhandelen, omdat er geen rekening gehouden hoeft te worden met de wisselkoers van de ene valuta naar de andere.
Aangezien Ripple niet gebonden is aan de waarde van een vorm van fiat geld, kunnen de onderhandelingen één op één plaatsvinden en weten bedrijven altijd precies hoeveel ze investeren of hoeveel ze aan een deal kunnen verdienen.
Tegenwoordig kunnen niet alleen bedrijven de XRP kopen. Het is een cryptomunt geworden die beschikbaar is gesteld voor iedere investeerder, in welke branche je dan ook werkzaam bent en met welk doel voor ogen je de munten dan ook in je bezit wil hebben. Ripple ontleent geen specifieke voorwaarden aan wie wel en wie niet in de munt mag investeren. Als je ertoe bereid bent in de XRP te investeren en je hebt er de middelen voor, dan kun je ook als particulier aan XRP komen.
HOE KOMEN XRP TOT STAND?
Bij Ripple gaat het er iets anders aan toe dan bij andere cryptomunten. Dit is goed te zien aan het feit dat Ripple geen gebruik hoeft te maken van de blockchain om de digitale munt tot stand te laten komen. In plaats daarvan gebruikt Ripple het netwerk voor een gateway-framework.
Via dit digitale raamwerk kun je als investeerder of onderhandelaar zelf een netwerkje opbouwen in het netwerk van Ripple en op deze manier kun je dan ook geverifieerd worden. De acceptatie van hoeveel XRP er van de ene onderhandelaar naar de andere onderhandelaar gaat gebeurt ook in dit framework.
Een groot verschil met crypto die gebruikmaken van blockchain en Ripple is dat de munt niet gedolven kan worden. Alle XRP die er gemaakt konden worden zijn al tot stand gekomen en verspreid over het netwerk. Dit zijn er in totaal 100 miljard. Hierdoor is XRP de cryptomunt die het meest grootschalig is.
De meeste XRP zijn in handen van Ripple zelf, en daarbuiten hebben vooral financiële instellingen hun wallet hiermee gevuld. Dit is natuurlijk ook niet zo gek, aangezien dit een van de belangrijkste doelgroepen voor Ripple was toen het met crypto begon.
DE KOERS VAN RIPPLE
XRP is een veel goedkopere cryptomunt dan die van Bitcoin. Het investeringsbedrag van deze munt ligt dan meestal ook op rond de 20 dollarcent per XRP. Dit is omgerekend ongeveer 16 eurocent. Een eenvoudige investering dus die als het in het begin mis gaat, makkelijk opgevangen kan worden. Hierdoor heeft Ripple ook een vrij standvastig imago gekregen bij vooral nieuwe investeerders en banken die jonge ondernemers willen helpen om hun weg in de crypto wereld te kunnen vinden.
De koers van Ripple blijft over het algemeen vrij gelijk. Qua koerswijzigingen is dit daarom meestal ook maar rond de 0,01 procent per stijging of daling. Wel valt het duidelijk op dat de XRP een van de minst kostbare cryptomunten is, zeker als je kijkt naar andere bekende namen als Bitcoin (rond de 20 duizend euro per munt) en Ether (rond de 500 euro per munt).
Wel hebben de duurdere munten vaak ook meer te maken met stevige koerswijzigingen, waardoor 0,01 procent daling al gauw tientallen euro’s verlies kan betekenen. Dit is een van de redenen waarom Ripple als een van de meest betrouwbare en toekomstgerichte currencies wordt gezien.
HOE KOM JE AAN XRP?
Ripple heeft het vertrouwen van veel nationale en internationale banken gewonnen. Hierdoor is het meestal vrij eenvoudig om aan de cryptomunt te kopen. Bij veel banken en online brokers zal er de mogelijkheid zijn XRP te kunnen krijgen, mee te onderhandelen of weer te verkopen. Ook veel andere financiële instellingen, zoals kredietbanken en bureaus voor leningen, zullen je kunnen helpen met het verkrijgen van XRP.
Daarnaast hebben de meeste online brokers ook genoeg XRP in hun aanbod liggen, waardoor je bij de meeste kantoren ook terecht kunt voor XRP. Doordat Ripple een bekende naam is in de crypto community is het vinden van methodes om in de munt te handelen niet zo lastig.
Wanneer je investeert in XRP heb je al snel je investering te pakken. Ripple wordt geroemd om de snelheid waarmee er transacties plaats kunnen vinden. Het bedrijf richt zich met name op het halen van 1500 transacties per seconde, waarbij een transactie maximaal een paar minuutjes duurt. Dit betekent dat als je een investering doet, deze meestal binnen drie minuten al op je wallet terug te vinden is.
IS RIPPLE BETROUWBAAR?
Ripple heeft vooral bij banken en andere financiële bedrijven een goede naam, maar wordt dit positieve imago ook waargemaakt? Gezien het stijgende aantal nationale en internationale bedrijven dat de XRP accepteert als solide betaalmiddel lijkt het erop van wel.
Een belangrijk verschil met Ripple en andere crypto bedrijven als Bitcoin en Ether, is dat Ripple vrij centraal is opgesteld. XRP kan niet gedolven worden en daardoor zijn er ook geen miners actief die, zonder enige kennis van het vak, zorgen voor waardeverandering.
De koers van Ripple is dus voor een groot deel onder controle van het moederbedrijf, waardoor er niet zulke abrupte pieken en dalen zullen zijn als bij meer gedecentraliseerde munten. Vooral voor beginnende investeerders is onderhandelen in Ripple dus een goed idee.
HOE ZIET DE TOEKOMST ERUIT VOOR RIPPLE?
Als we de huidige trends moeten geloven en door kunnen trekken naar de toekomst, dan is de kans groot dat cryptocurrency een steeds grotere rol innemen in het dagelijks leven. Voor de uitgevers van cryptomunten is dit een goed teken, maar Ripple zal waarschijnlijk al helemaal van deze ontwikkeling kunnen profiteren.
Ripple lijkt namelijk als een van de weinige gedacht te hebben aan een goede buffer om de overgang van fiat geld naar crypto goed op te kunnen vangen.
Zoals eerder vermeld heeft Ripple een overgroot deel van de bestaande XRP nog in eigen bezit, om precies te zijn zo’n 62 procent. Het bedrijf bevestigt dit ook door aan te geven dat zo’n 55 miljard XRP niet op de markt worden gebracht. Dit is een verstandige keuze van Ripple geweest, aangezien dit laat blijken dat Ripple een goede buffer heeft wanneer de grote omschakeling naar digitale valuta echt door gaat zetten.
Ripple heeft door de XRP achter slot een goede intentie om door te kunnen groeien, vooral als er gekeken wordt naar de grote mars van investeerders die rond deze omslag mee willen gaan met crypto en willen investeren in Ripple. Door op dat moment pas (een deel van) de eigen XRP vrij te geven, kan het bedrijf exponentieel groeien.
Ripple heeft met het reserveren van zijn eigen munt dus goed nagedacht over hoe de toekomst van crypto en geldstromen in het algemeen eruit kan komen te zien.